عربستان و بحرانی به نام «کسری بودجه»

وی با بیان اینکه این اقدام ریاض در سایه بحران مالی که دامنگیرش شده، موضوع عجیبی نبوده و قابل پیش بینی بود، افرود: طی چند سال گذشته مازاد مالی خزانه عربستان از 800 بیلیون دلار فراتر رفته ولی اکنون ریاض رسماً از کمبود 100 میلیارد دلار سخن می‌گوید.

این کارشناس لبنانی مسائل سیاسی با اشاره به افشاگری حساب کاربری «مجتهد» فعال رسانه‌ای سعودی در شبکه اجتماعی «توئیتر»، مبلغ واقعی کسری بودجه عربستان را 320 میلیارد دلار خواند و جنگ‌ افروزی‌های آل سعود در منطقه و حمایت‌هایشان از تروریسم را عامل این بحران مالی دانست.

بحران مالی، ریاض را به لغو هدیه‌اش به لبنان واداشت

وی تاکید کرد: به دنبال کسری بودجه، عربستان سعودی سیاست شدید ریاضت اقتصادی را در پیش گرفته و علاوه بر بالا بردن بهای مشتقات نفتی، هدیه چهار میلیارد دلاری «عبدالله بن عبدالعزیز» شاه سابق سعودی به ارتش و نیروهای امنیتی لبنان را نیز لغو کرد.

امهز با اشاره به اعلام ریاض در زمستان سه سال گذشته مبنی بر اعطای هدیه سه میلیارد دلاری به منظور تسلیح ارتش لبنان از سلاح‌های فرانسه، یادآور شد: این سه میلیارد دلار اصلا قرار نبود که به بیروت تحویل داده شوند بلکه قرار بود به پاریس تحویل داده شود و همه می‌دانیم که سلاح مورد نظر با شرط و شروطی از سوی آمریکا و اسرائیل روبرو بود تا سلاحی که امکان ایجاد خطر برای صهیونیست‌ها را داشته باشد، به بیروت نرسد. یک میلیارد دلار دیگری که قرار بود به «سعد حریری» نخست وزیر اسبق و رئیس جریان «المستقبل» لبنان تحویل داده شود،‌ نیز به علت کسری بودجه «کأن لم یکن» تلقی شد.

افشای دروغ بودن بهانه‌های ریاض

وی با اشاره به بهانه‌ ریاض مبنی اینکه این هدیه به علت مواضع وزارت خارجه لبنان و به علت عملکرد حزب الله و آنچه که سیطره حزب الله بر اراده‌ نهادهای دولتی لبنان می‌خواند، لغو شد، گفت: این ادعاها دروغ، فاسد و نادرست است و علت اصلی آن کسری بودجه و بحران مالی عربستان سعودی است.

دریافت هدیه ایران؛ گزینه لبنان برای خنثی کردن اقدام عربستان

این کارشناس لبنانی مسائل سیاسی در پاسخ به سئوالی درباره پیامدهای اقدام عربستان در عقب نشینی از هدیه چهار میلیارد دلاری به ارتش و نیروهای امنیتی لبنان گفت: این تصمیم عربستان هیچ تاثیری بر بیروت نخواهد داشت زیرا گزینه‌های دیگری بویژه موضوع هدیه نظامی ایران به ارتش لبنان را در اختیار دارد.

وی با بیان اینکه تهران پیش از این آمادگی خود برای تسلیح بدون قید و شرط ارتش لبنان با سلاح ایرانی را اعلام کرده بود، افزود: همه می‌دانیم که لبنان تحت تاثیر سیاست‌های خارجی است و به همین دلیل برخی سیاسیون لبنانی هدیه نظامی ایران را نپذیرفتند و روز گذشته «سمیر مقبل» وزیر دفاع لبنان نیز تجدید نظر در دریافت هدیه نظامی ایران را امری ممکن خواند.

اقدام اخیر عربستان، ناکامی‌هایش را بیشتر می‌کند

امهز در ادامه به پیامدهای این اقدام ریاض بر سیاست‌هایش در لبنان پرداخت و با بیان اینکه لغو هدیه عربستان به ارتش و نیروهای امنیتی لبنان قطعاً سیاست‌هایش در بیروت را تحت تاثیر قرار خواهد داد، تصریح کرد: اقدام اخیر عربستان، قدرت گروه‌های سیاسی نزدیک به ریاض و در رأس آنها جریان «المستقبل» را کاهش خواهد و در مقابل با وجود احتمال پذیرفتن هدیه نظامی ایران، نقش تهران در لبنان شکوفا خواهد شد.

اهداف اصلی هدیه عربستان به لبنان

وی هدف شاه سعودی از اعلام هدیه سه میلیارد دلاری را تقویت ارتش لبنان در مرزهای سوریه و جلوگیری از حضور حزب الله در آن مناطق و همچنین تمدید دوره ریاست جمهوری «میشل سلیمان» رئیس جمهور سابق لبنان خواند و تاکید کرد که عدم تحقق هیچ کدام از این موضوعات، اعلام لغو این هدیه از سوی ریاض را تسریع کرد و البته باید یادآوری شود که جنگ عربستان علیه حزب الله و مقاومت اسلامی از سال‌ها پیش حتی قبل از جنگ 33 روزه و پیش از سال 2000 وجود داشت. در جنگ 33 روزه، ریاض از مهاجمان و صهیونیست‌ها حمایت کرده و حتی به متحدانش در داخل لبنان از جمله «فؤاد سنیوره» رئیس کابینه وقت لبنان دستور داد که در داخل کشور، حزب الله را هدف قرار دهند. اسناد این موضوع نزد حزب الله محفوظ است. عربستان سعودی همچنین از مفتیان خواست که کمک به رزمندگان مقاومت اسلامی در جنگ 2006 را حرام اعلام کنند.

ریاض در سا‌ل‌های گذشته فقط ناکامی درو کرد

این کارشناس مسائل سیاسی با بیان اینکه عربستان سعودی در هدف قرار دادن حزب الله و همه پرونده‌هایش در خاورمیانه از جمله پرونده‌ سوریه، عراق و یمن شکست خورده است، تاکید کرد: در مقابل ناکامی‌های بزرگی که دامن عربستان را گرفته‌اند،‌ ریاض با اقدام اخیر خود ناکامی بزرگ دیگری برای خود و متحدانش در داخل لبنان رقم زد بویژه اینکه در سایه کسری بودجه ریاض، اموال سعودی دیگر کمتر به جریان‌های سیاسی نزدیک به آن خواهند رسید و چنین امری محبوبیت متحدان سعودی در لبنان را کاهش خواهد داد.

وی اولین ضربه لغو هدیه عربستان به ارتش لبنان را متوجه سعد حریری دانست و افزود: علاوه بر سعد حریری که چند روز گذشته از جده به بیروت بازگشته است، اکنون جریان سیاسی متبوعش نیز دچار ناکامی خواهد شد.

لغو هدیه به لبنان؛‌ خودکشی جدید سعودی

امهز اقدامات عربستان برهه زمانی چند اخیر را به مثابه خودکشی توصیف و تاکید کرد که «عربستان سعودی از زمانی که حمایت از تروریسم و تکفیری‌ها در سوریه، عراق، لیبی و مصر و سایر مناطق منطقه را شروع کرده، وارد روند خودکشی شده ولی اکنون به علت کسری بودجه چاقو به استخوان رسیده و دیگر نمی‌تواند پولی به ارتش لبنان بدهد بویژه اینکه نیروهای نظامی لبنان امروزه در مناطق مرزی سوریه در حال نبرد با گروه‌های تکفیری هستند».

وی با بیان اینکه ریاض بعد از درگذشت عبدالله بن عبدالعزیز شاه سابق سعودی تصمیم به لغو هدیه به ارتش لبنان گرفته است، افزود: موضوع هدیه عربستان به ارتش لبنان از همان زمان اعلام نیز مشکوک بوده و برخی‌ها همان زمان اعلام کردند که «هدیه عربستان به ارتش لبنان به مثابه جوهر روی کاغذ بوده و جدی نیست»‌.

عربستان؛‌ فرا روی فروپاشی بزرگ

این کارشناس لبنانی علت اعلام این تصمیم عربستان در وقت حاضر را ناکامی‌های متوالی ریاض در نبرد علیه یمن خواند و تاکید کرد که بحران مالی در عربستان به سطحی رسیده که ریاض از مدت پیش تا کنون هزینه‌ها و حقوق پیمانکاران و پروژه‌های عمرانی‌اش را نمی‌دهد و لذا معتقدم که ما فرا روی یک فروپاشی بزرگ در عربستان سعودی هستیم.

وی درباره چرایی عدم وقت کشی بیشتر عربستان در اجرای تسلیح ارتش لبنان با سلاح‌های فرانسوی گفت: عربستان دیگر نمی‌توانست بیشتر از این این هدیه را معطل بگذارد زیرا فشارهای زیادی یویژه از سوی فرانسه به ریاض وارد می‌شد.